Mit jelent a jogvédelem?

2013. feb. 01., péntek 14:56. - Szerző: Lakatos István

A jogvédelmi biztosítás szolgáltatásait nem pótolja sem a felelősségbiztosítás, sem más biztosítási forma, így pl. a baleset- vagy casco biztosítás sem.

A jogvédelmi biztosítás teljesen más, csaknem ellentétes feladatot lát el: ez a biztosítási forma nem harmadik személy biztosítottal szembeni követeléseit hárítja el, hanem támogatja a biztosítottat saját jogai harmadik személlyel szembeni érvényesítése során. Feladata nem a követelések elhárítása, hanem a biztosított jogainak eredményes érvényesítése.

A jogvédelmi biztosítás a 20. század elején jött létre, mint contre-assurance, vagyis a felelősségbiztosítással ellentétesen ható biztosítás.

 

jogvédelem.jpg

A mai ember életének számos területét törvények, rendeletek és egyéb előírások szabályozzák. Ez a tény, valamint a növekvő gazdasági és szociális összefonódások egyre gyakrabban érintik a polgárok jogi érdekeit és jogaik megvédésére kényszerítik őket.

Az érdekeink hatékony képviselete azonban megfelelő információ és szaktudás nélkül esélytelen. A jogvédelmi szervezetek arra hivatottak, hogy az érintett területet kiválóan ismerő szakemberek és jogászok bevonásával támogassák ügyfeleiket a jogi érdekérvényesítés folyamatában.

 

Az igazságszolgáltatás anyagi vonzata az egyén számára rendszerint túl magas. Egy jogvita költségei jelentős anyagi terhet, sőt néha teljes pénzügyi ellehetetlenülést is jelenthetnek, például egy közlekedési baleset esetén, lakásbérleti szerződésből eredően, vagy ha a munkahely elvesztésének veszélye áll fenn.

 

Ha jogvita fenyeget ill. ha az már folyamatban van, jogi tanácsadással sok kellemetlenségnek lehet elejét venni. Egy értékes, szakszerű tanácsadói szolgálat az első, sőt néha a legcélszerűbb gyakorlati segítség lehet a biztosított számára.

A jogvédelmi biztosítás az egyén anyagi helyzetétől függetlenül esélyegyenlőséget garantál a jogi vitákban. Ezzel fontos jogi és szociálpolitikai feladatot lát el.

Címkék: jogvédelem, érdek érvényesítés, jogvita

Kommentek

Írja le a véleményét Ön is!!

* Az Ön neve:

* E-mail cím (nem fog megjelenni):

Weboldal:

* Hozzászólás:

Többi blogcikk                 Itt a kockázatdoktor bejegyzései, megosztja Önnel szakmai titkait és  tapasztalatait.